Despre noi

 

Cunoașterea științifică este fundamentală pentru dezvoltarea și evoluția unei societăți. Cu toate acestea, în țara noastră, din păcate, știința este adesea percepută drept obositoare și plictisitoare, iar nivelul general scăzut de educație științifică are consecințe nefaste în toate aspectele societății noastre.

Proiectul Școala Curioșilor a luat naștere din dorința de a populariza cunoașterea științifică. Astfel, dorim să oferim elevilor şansa să descopere elemente fascinante ale ştiinţei, pe parcursul unei școli de vară care îmbină activităţile recreative cu activităţi specifice de educaţie științifică. Sperăm că astfel le vom trezi participanților pasiunea pentru învăţare şi bucuria de a descoperi ei înşişi mereu lucruri noi.

Profesorii școlii noastre sunt oameni pasionați de știință, studenți și cercetători de la universitățile din țară, dornici să împărtăşească cunoştinţele lor într-un mod distractiv şi pe înţelesul tuturor. Timp de cinci zile, ei vor derula activități care îi vor familiariza pe elevi cu tainele științei.

Proiectul Școala Curioșilor este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România în parteneriat cu Palatul Copiilor Piatra Neamț. Grupul țintă căruia ne adresăm sunt elevii care au terminat clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a din Piatra Neamț, iar numărul de locuri este 60. Participarea elevilor este gratuită. Pentru înscrieri, click aici


Vă așteptăm la Școala Curioșilor!

CURSURI

BIOLOGIE

De la cele mai simple forme de viață la cele mai complexe, e fascinant și compleșitor cât de diversă este lumea vie! Haideți să înțelegem ce este și cum funcționează Evoluția lumii vii!

CHIMIE

Moleculele sunt elementele din care este compusă viața, planetele și absolut tot ce ne înconjoară! Moleculele sunt, la rândul lor, compuse din atomi grupați în diverse moduri, rezultând astfel diferite tipuri de molecule. Vino să afli mai multe!

ASTRONOMIE

Ce sunt exoplanetele? Este posibil să existe viață în afara sistemului nostru solar? Descoperă lucruri fascinante despre Univers alături de oameni pasionați de astronomie.

PALEOANTROPOLOGIE

Cum arătau strămoșii noștri și lumea în care trăiau? Care erau îndeletnicirile lor de zi cu zi și pericolele pe care trebuiau să le înfrunte pentru a supraviețui? În ce fel s-au adaptat și cum a ajuns acest lung proces să modeleze specia umană în stadiul actual?

MATEMATICĂ

„Lumea este condusă de numere”, spunea marele matematician și filozof grec Pitagora. Descoperă frumusețea matematicii și utilitatea ei în viața de zi cu zi!

GEOGRAFIE

Despre încălzirea globală, creșterea nivelului mării, efectul gazelor de seră și schimbarea de albedo. Demonstrații practice pentru a înțelege cum și de ce au loc aceste fenomene.

DESPRE ȘCOALA CURIOȘILOR

Proiectul Școala Curioșilor a luat naștere din dorința noastră de a oferi copiilor şansa să descopere elemente fascinante ale ştiinţei. Tot un fel de şcoală... dar de vară: fără manuale, cărţi şi caiete, doar cu voie bună, chef de joacă şi multă curiozitate!

         

URMĂRIȚI-NE ȘI PE FACEBOOK

Spațiul public românesc este tot mai des bombardat cu știri false, fapte alternative, leacuri minune pentru diverse stări medicale, toate contribuind la scăderea alarmantă a încrederii în specialiști. Urmările pot fi devastatoare, de la periclitarea sănătății la înșelătorii financiare, iar pe termen lung pot conduce la decredibilizarea cercetării științifice. Din aces motiv, Școala Curioșilor vă supune atenției un

Manifest împotriva pseudoștiinței

Ce este pseudoștiința și cum o recunoaștem?

După cum îi spune chiar numele, pseudoștiința este o falsă știință pe care, din păcate, foarte mulți dintre noi o confundă cu știința. Știința e întotdeauna cunoașterea obiectivă și bazată pe dovezi! Pe când pseudoștiința încearcă în mod eronat, deliberat sau prin ignoranță, să treacă drept științifică.


Zilnic suntem asaltați de „false științe”. Doar câteva exemple:

astrologia (horoscopul sau zodiacul) - convingerea că traiectoria stelelor influențează viața noastră zilnică pe Pământ, că ne poate prezice viitorul sau determina tipul personalității;

chiromanția (sau „cititul în palme”) - convingerea că liniile din palme indică tipul de caracter al unei persoane;

telechinezia, telepatia - convingerea că obiectele fizice pot fi mutate doar cu ajutorul minții, sau că evenimentele pot fi determinate doar cu ajutorul minții;

numerologia - convingerea că numerele pot descrie caracterul unei persoane și prezice viitorul acesteia;

grafologia - convingerea că scrisul de mână determină tipul de personalitate și caracterul unui om;


Să nu ne lăsăm simțul realității alterat și să ne folosim gândirea critică de fiecare dată când ne confuntăm cu afirmații pseudoștiințifice!

Așadar, spunem NU pseudoștiinței!

Spunem DA gândirii critice, DA dovezilor științifice, DA științei!